Poslodavci, akademska zajednica, studenti i organizacije civilnog društva su u Sarajevu, 15.4.2019. na konferenciji pod nazivom „Studentskom praksom brže do posla“ razmatrali neophodnost uvođenja studentske prakse kao podsticaju boljem obrazovanju i bržem zapošljavanju mladih u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju su organizovale Udruzenja „Prava za sve„ iz Sarajeva i „Budućnost“ iz Modriče u okviru istoimenog projekta koji finansira Evropska unija: „Evropska unija je u proteklih 20 godina izdvojila preko 60 miliona eura za podršku sektoru obrazovanju što će i nastaviti u narednom periodu. Posebna pažnja biće posvećena reformi visokog obrazovanja i tranziciji mladih do zaposlenja, s obzirom da je povezivanje obrazovanja i tržišta rada neophodno za stručno osposobljavanje mladih“, istakla je Ljiljana Pandžić iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Praksom do posla 1

Šta znači usklađivanje tržišta rada i obrazovanja? Da li trebamo usklađivati obrazovanje sa tržištem rada ili obrnuto? Kako se naša djeca upošljavaju na vanjskim tržištima? Ima tzv „fah šule“ tj. obrazovanje za određeni fah. Mi u BiH imamo stručni studij npr na elektrotehnici i prirodnomatematičkim studijama – to su kadrovi koji su odmah spremni za tržište rada. Ali u principu mi dajemo akademsko obrazovanje. Ne mogu univerziteti preuzeti ulogu države, poslodavaca i ostalih segmenata društva. Ali mogu učestvovati u razvijanju tržišta rada. Ovo je oblast gde svi moramo zajedno raditi“, naglasila je prof.dr Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu.

Praksom do posla 2

Sasa Aćić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske naglasio je da mladi moraju imati veće šanse za zapošljavanje rekavši slijedeće: „U prosjeku naš mladi čovjek prvu platu dobije u 27. a , prvo dijete u 29 godini. U drugim zemljama taj ciklus je mnogo kraći“.

Praksom do posla 3

Haris Čapelj student prodekan, predsjednik Asocijacije IEEE, istakao je da je osnova rješenja ovog problema networking, odnosno povezivanje svih segmenata: univerziteta, poslodavca i studenata: „Nisu sve statistike obeshrabrujuće. Mi konstantno ukazujemo na to koliko je firmi otvoreno za određene profesije i koliko je u stvari tržište rada. Želimo pokazati kako ima prilika za mlade, jer firme imaju kapacitete i skupe laboratorije gdje studenti mogu sticati praktična znanja s obzirom da univerziteti nemaju tih resursa“, rekao je Čapelj. S druge strane, Daniela Marić iz SPARK-a Mostar istakla je da je neophodan Zakon o studentskom radu kako bi poslodavci bili motivirani da omoguće praksu zainteresovanim studentima.

Praksom do posla 4

Praksom do posla 5

Prema riječima Diane Šehić, direktorice Prava za sve, ovaj skup je inicijalna aktivnost projekta koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, otvara put ka saradnji akademske i poslovne zajednice sa studentskim i organizacijama civilnog društva u segmentu reforme visokog obrazovanja koji se odnosi na uvođenje redovne studenske prakse u obrazovni sistem. (Poslat cemo sliku koju cemo oznaciti kao slika 6)

Praksom do posla 6