Bosna i Hercegovina prolazi kroz najtežu političku krizu od završetka rata. Evropski put nije više na dnevnom redu rasprava na domaćem i međunarodnom nivou, pa tako ni u javnosti.

Ko još spominje kandidatski status za članstvo BiH u EU?

I umjesto da političari aktivno rade sve kako bi se BiH približila EU što je istinski interes građana_ki, oni su doveli do toga da se razgovori vode o opstanku BiH kao države.

Glas i stavovi građana i građanki, kao i civilnog društva se ne čuju u javnosti. Nisu uključeni u razgovore koji se vode o refomama ključnim za budućnost BiH i od životnog interesa upravo za njih.

“Suštinski je najvažnije osvijestiti građane BiH da uključivanje žena u javni prostor, slobodno, odgovorno i pod jednakim uslovima kao i muškarce, nije nešto što se “daje” već nešto što se “mora” omogućiti ženama” poručila je prof.dr. Lejla Turčilo tokom svog uvodnog izlaganja na javnoj diskusiji posvećenoj ženskom glasu u razgovorima o budućnosti zemlje.

Aleksandra Petrić iz Udruženih žena Banja Luka na diskusiji je istakla: „Fenomen “betoniranog” staklenog plafona koji uvijek dočeka žene u politici jako je vidljiv. Ali ne smijemo zaboraviti da sve što smo postigle, sve zakone, prava koja imamo su postigle žene. Stoga ne stoje zaključci da žene ne žele ili ne mogu da se uključe. Mi smo te koje smo se izborile za mnoge zakone.“

“Trenutna situacija je kulminacija paralize, nedonošenja odluka. Mi godinama ne donosimo odluke, a u načelu se dosta toga promijenilo. Našim političarima i to malo okvira što imamo čini mi se smeta, i žele da ga sklone tako da nametnu da nama sada ne treba reformni već mirovni proces” rekao je između ostalog Adnan Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku integraciju (ESI).

Diskusija je završena sa porukom: STOP praksi zanemarivanja ženskog glasa i glasa civilnog društva u deblokadi i razvoju BiH!