U okviru regionalnog projekta “Unaprjeđenje rodne ravnopravnosti kroz proces evropskih integracija”  izradili smo dvije značajne rodne analize kako bi ukazala na položaj žena u BiH u procesu evropskih integracija te njihovog učešća u važnim reformskim procesima.

Rodna analiza “Zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama javnih kompanija u BiH” ima za cilj ukazati na raspodjelu ekonomske moći i liderstva u BiH i utjecaj žena na kreiranje ekonomskih politika i reformskih procesa. Ova analiza je pokazala da žene NISU RAVNOPRAVNE na mjestima ekonomskog odlučivanja čime su isključene i iz važnih reformskih procesa koji se neminovno odvijaju u okviru pristupanja Evropskoj uniji. Za više detalja, pogledajte publikaciju na ovoj web stranici.

Proces evropskih integracija je jedan od najzahtjevnijih procesa za institucije BiH zbog izuzetno složene ustavne strukture, podjele nadležnosti i procesa donošenja odluka koji je vrlo spor i u pravilu politički obojen. Kako bi ovaj proces bio moguć, u BiH je razvijen i uspostavljen specifičan i jedinstven sistem za provođenje potrebnih aktivnosti i donošenja odluka pod nazivom “Mehanizam koordinacije“.

Sva uspostavljena tijela Mehanizma koordinacije kao ključnog institucionalnog tijela za vođenje procesa evropskih integracija ukupno imaju 2020 članova, koje čine izabrani zvaničnici i državni službenici iz 14 vlada na svim nivoima vlasti.

Zbog toga smo izradili  rodnu analizu koja se odnosi na Mehanizam koordinacije: „Koliko žene učestvuju u procesima evropskih integracija?“ i ima za cilj da ukaže na postojeći jaz o stanju rodne ravnopravnosti u zemlji i pozove na punu primjenu svih zakona kako bi se osiguralo ravnopravno učešće žena u procesu evropskih integracija. 

I ova analiza potvrđuje da NEMA ŽENA NA MJESTIMA POLITIČKOG ODLUČIVANJA. Naime, u svim tijelima Mehanizma koordinacije u kojima se donose ključne političke odluke u procesu evropskih integracija nema ravnopravnog učešća žena. Za više detalja, pogledajte publikaciju.